Populärast med vin från Italien

På Systembolaget köps det flitigt viner från bland annat Italien, Frankrike, Spanien, Sydafrika med flera. Men högst på listan över populära viner ligger faktiskt italienska viner. Det är inte speciellt förvånande och frågan är vad som gör att så många verkligen älskar viner från stövelns land. 

Vi har tidigare skrivit om det älskade landet Italien som producerar viner som får världen och svenskarna på fall. I alla fall om man sak se till det som är mest populärt på Systembolaget. Men det finns även andra land som producerar fantastiska viner.

Italien ligger etta i popularitet

Svenskar älskar uppenbarligen Italien och italienskt vin. med druvsorter med allt från Piemonte, Nebbiolo, Barolo, Barbaresco, Moscato Bianco, Barbera, Dolcetto, Corvina Garganega, Chardonnay och Pinot Black. Och en hel drös till, italienska druvor och vinsorter finns i överflöd och italienarna är även själva förtjusta i sitt vin. Systembolaget säljer mycket italienska viner hela 56 833 964 liter år 2017. Mycket av vinerna på Systembolaget består också just italienska viner. Kanske har det ett samband, eller inte.

”Faktum är att Italiens marknadsandel är närmare 30 procent”, skriver Expressen i en artikel.

Frankrike, Spanien och Sydafrika kommer sedan

Enligt artikeln kommer sedan franska viner på nästa plats när det kommer till försäljning på Systembolaget, med 26 482 588 liter år 2017. Alltså inte ens hälften av vad de italienska vinerna sålde. Spanien kommer på tredje plats och sedan listas Sydafrikanska och Australienska viner på Systembolagets försäljnings-topp för 2017.

Andra vinländer som kommer efter

Hur ligger det till sen med resten av försäljningslistan? Att utläsa från denna är att viner från Chile, USA., Tyskland, Portugal och Argentina också är populära, och följer i den ordningen. Men ingen kommer i närheten av Italien.