Semester med bilen

Tänk dig att sätta sig i bilen och bara köra iväg på ett långt äventyr genom Europa tillsammans med familj eller vänner. Vilken frihtetskänsla att inte riktigt veta hur allt kommer se ut under resans gång på vägen. Men för att resan ska bli så bra som möjligt och för att undvika diverse semesterkatastrofer finns det några punkter att tänka på och ha med sig på resan.

Innan avfärd se till att din bil är ordentligt servad och får en utförlig genomgång på en bilverkstad, för att undvika olika besvär med bilen som kan uppstå. Packa med dig försäkringspapper och registreringsbevis, samt anteckna journummer till ditt försäkringsbolag. Kommer resan att vara längre än 45 dagar krävs det utökad reseförsäkring och den ska ordnas före avfärden.

Vad ska packas med på resan?

Att åka på bilsemester är härligt men också packningen kan se lite annorlunda ut, kanske måste du packa ner också ett tält och sovsäck. Innan det är dags för avfärd bör en ungefärlig resrutt vara klar samt hur och var är det praktiskt att övernatta. Här finns det många alternativ, som att bo på campingplats, hotell eller bed and breakfast. I vissa länder går det också bra att sätta upp ett tält eller sova i bilen utan att befinna sig på en campingplats, men då är de viktigt att tänka på var placeringen sker så inte markägare blir upprörda. I bilen är det praktiskt att ha en verktygslåda med diverse verktyg som kan behövas till bilens lättare reparationer, exempelvis ett däckbyte, eller en hammare att slå i tältpinnar med.

Frihet och nöje

De finns många länder och vägar att välja på i Europa. För att bestämma sin resrutt kan det vara en idé a skriva ner vad man har som mål och om det finns speciella platser som lockar lite extra. En fin rutt är utmed den franska Atlantkusten, med stop i La Rochelle, Bordeaux, Hossegor och Biarriz. För att sedan fortsätta utmed Spaniens kust med städer som San Sebasian och Bilbao. Denna rutt passar utmärkt för den som surfar eller helt enkelt njuter av havet och vad det har att erbjuda med grillad fisk till middag eller en klassisk fiskgryta från Portugal med namnet Cataplana. Utmed Portugals kust är konstnärsstaden Porto ett trevligt stop eller sömniga Penice med fantastisk natur.