Smidigt med tåg genom Europa

Att resa lätt är idag viktigare för många än att ha precis rätt kläder med sig. Att snabbt få ihop sin packning på hotellrummet när det är dags för avresa. Att enkelt kunna ta med sig väskan ombord på bussen, tåget, flygplanet eller båten och att enkelt förflytta sig mellanplatser.

Det finns många sätt att upptäcka Europa, allt beroende på tid och budget och hur långt man vill resa och/eller hur mycket man vill se. Många tänker flyg om man ska från Sverige till södra Europa men väl på plats mitt i Europa kan det vara lättare med tåg, buss eller båt. Lätt packning, kanske bara handbagage, bra kartor och en vilja att kommunicera med lokalbefolkningen gör resan smidig.

Med tåg i Europa

Även om bussar, flyg och färjor försöker att ta upp konkurrensen med tågen är det fortsatt tågluffen som är det enklaste sättet att se mycket av Europa. Ett Interrailkort gör tågresan smidig då det är giltigt i en mängd länder på kontinenten och det finns två olika biljettyper beroende på vilken flexibilitet som önskas. Det finns också olika resenärstyper.

Biljettyperna är:

  • Genomgående
  • Flexi

    Resenärstyperna är:

  • Senior (60 år och uppåt)
  • Vuxen (28 år och uppåt)
  • Ungdom (12-27 år)
  • Barn (4-11 år)
    Barnpassen är utan kostnad och respektive vuxen får ha med sig upp till två barn som reser gratis.

Tips

Res lätt! Packa så lätt som möjligt och gärna i en väska som är slittålig och kan lämpas av på såväl golv som hatthyllor. I tillägg är det bra med en vattentålig väska! Om målet med resan är att se så många platser som möjligt bör rutten planeras noga. Slösa inte bort tiden på för många och långa resor.

På en del tåg måste man boka sin plats i förväg, framför allt under högsäsong. Andra tåg kräver det inte men det kan ändå vara värt att ha sin plats bokad, då det ofta blir fullt på tågen. Ta hjälp av de kartor som finns, där tåglinjerna är utmärkta och man kan planera så att tågtiderna går hand i hand.

Håll dig vaken om du inte reser nattetid och måste ta igen sömn. Du riskerar annars att missa mycket vackert längs vägen och vem vet, kanske sitter du bredvid en intressant medmänniska som kan ge dig tips om din destination, andra resmål, sevärdheter och annat smått och gott.