Europaresor med bil – vägarna du inte får missa

Behöver du uppslag för sommarens bilsemester? Här är några förslag på resmål i Europa som lämpar sig utmärkt för nöjesåkning. Vi undersöker också hur långt tillbaka svenska folkets vurm för bilsemestern sträcker sig – och undersöker varför den finns.

Drömmer du om att åka på bilsemester i sommar? Att bränna nedför autobahn i en Volkswagen (VW), eller att fälla ned taket och känna hur kvällsbrisen drar genom vingårdarna i södra Frankrike. Att resa med bil, istället för att flyga, ger dig en möjlighet att supa in landskapen på ett annat sätt. Här är några rutter som är väl värda att uppleva från marknivå:

  • Route one (Island) – Den isländska naturen är lika brutal som den är vacker. Seismisk aktivitet har format ett land som både kan vara kargt uppfriskande och lummigt. Se till att besöka vulkaner och bada i varma källor på vägen. Det sistnämnda är en perfekt lyx för att mjuka upp trötta bilförare.
  • Verdon Gorge circuit (Frankrike) – Även känt som Europas svar på Grand Canyon. Ett dramatiskt landskap med höga höjder och djupa raviner. Den här vägen slingrar sig genom Provence. Passa på att besöka Nice, som inte ligger särskilt långt bort. Det är dock bäst att göra den här resan sent på sommaren, då trafiken flyter på bra i området, inte under högsäsongen.
  • Romantische Strasse (Tyskland) – Det alpina höglandet, sagoslott och småstäder bakom murar. Den här resan är perfekt för den som älskar romantik. Vägen leder också genom Ries – och en enorm krater där en meteor slog ned för drygt 15 miljoner år sedan.
  • Ring of Kerry (Irland) – Kör en cirkel runt smaragdernas ö. Vägen sträcker sig runt hela Irland och bjuder resenärer på vackra kuster med bad i Atlanten.

Bilen som frihetssymbol

Bilsemesterns födsel kan i Sverige dateras till 1951 – samma år som svensken fick rätt till tre veckor semester. Plötsligt blev det, i större utsträckning, möjligt att åka långt bort och hem igen – innan semesterns var slut. Bilen blev en frihetssymbol för den växande medelklassen – som plötsligt hade råd att resa bort. Och kärleken till bilsemestern lever vidare – i sommar planerar en av tre svenskar att ge sig ut på vägarna.

Om du vill ha fler tips för din bilsemester i Europa kan du kolla här.