De franska alperna

Många tänker kanske inte på att resor till franska alperna ingår i kategorin resor till Alperna. Alperna associeras mest med tyskspråkiga länder: Tyskland, Österrike, och Schweiz. Schweiz är ju dock egentligen fyrspråkigt, och ett av de språk som talas i landet är franska. Alperna fortsätter ju även in i Frankrike, i de två regionerna ”Rhône_alpes och Provence-Alpes-Côte d’Azur.

I Rhône-Alpes ligger skidorten Chamonix, som nog är den mest kända franska skidorten. Framför allt är det dock inte skidåkningen, eller åtminstone inte skidåkningen ensam, som lockar turister till orten. I kommunen Chamonix finns nämligen också Mont Blanc, det högsta berget i Europa utanför Kaukasus. Mont Blanc är, för att vara ett av världens högsta berg, relativt lätt att bestiga, och bestegs för första gången redan 1786.

Den stora mängden turister gör att många kanske väljer andra skidorter än Chamonix, där priserna är något lägre och man inte behöver trängas med lika många andra. Ett alternativ är den franska sidan av Portes du Soleil: Les Gets, Châtel och Saint-Jean-d-Aulps. Sammanlagt omfattar skidregionen Pistes du Soleil 196 pister, och generellt är boendet billigare på den franska sidan. Därför väljer många att bo på hotell i Frankrike, och göra skidutflykter till den schweiziska sidan.