Inga fler turister

För mycket turism kan skada naturliv, störa lokalbefolkning och lands invånare samtidigt som det gör städer och paradisöar överfulla av människor. Nu stängs en populär paradisö ner för turism, i Thailand.

 

pexels-photo-108055-largeI Spanien är den kanske populäraste staden för utländska turister att besöka Barcelona, i alla fall på fastlandet. Här finns arkitektur som är hett eftertraktat att fota, mat som många vill prova och en strand som låter trötta fötter svalkas i vattenbrynet. Men som tidigare skrivits här, börjar nu stadens invånare tröttna rejält på massturismen som förvandlat staden till ett nöjesfält snarare än en rustik miljö med historia och kultur.

Turister exploaterar paradisö

Thailand lider av en liknande turismsjukdom. Det kommer hundratusentals turister till detta paradislika land varje år, vilket gör att landet lever och får in mycket pengar. Men samtidigt exploateras mycket och kanske särskilt många av de kända öarna. I Svenska Dagbladet rapporteras det nu att den populära ön Koh Tachai stängs för att just rädda öns naturliv som skadats enormt av turismen. Nu vill man från nationalparkernas håll stänga ner för att ge naturen en chans att återhämta sig innan det är för sent. Alltså är ön stängd nu och stränderna är i stort sett helt öde, undantaget är två platser som är populära för dykning. Enligt experter är det endast 70 personer som öns stränder klarar samtidigt, men under åren brukar det vara minst 1 000 personer som trängs där på en och samma gång. När ön öppnar igen är oklart, kanske är den tillsammans med nationalparken den ingår i, stängd för gott. Det är vidare både stränderna, kusten och korallreven som man vill skydda extra mycket.

Alla Thailands marina nationalparker stängs på grund av monsunperioden den här veckan och står stängda fram till den 15 oktober. Men till skillnad från de andra parkerna kommer den vid Koh Tachai inte att öppnas åter i oktober – Expressen