Bye bye Barcelona

Barcelona, ett av de mest populära resmålen när vi känner för att komma bort på en avkopplande resa. Men nu håller massturismen på att knäcka staden och invånarna är inte lika glada i att de strömmar in folk och allt mer vänds mot turism. 

16918-above-the-cloudsVi älskar Barcelona och åker dit på kärleksresa, konferensresa till Barcelona och bara för att komma bort och hitta tillbaka till sig själv. Ja, hit kan man åka oavsett anledning och då staden både erbjuder sol och bad med deras sandstrand, ett härlig shoppingliv- och nattliv så finns verkligen allt här. Barcelona är verkligen en cityfavorit av både oss svenskar men även många andra turister. Det är av den anledningen som befolkningen verkar tröttna, vilket man kan läsa om i tidningen Aftonbladet.

Massturismen knäcker staden

Vad man kan läsa är att turismen som många städer lever på håller nu på att knäcka staden. Detta kan man även ta del av i en dokumentär som heter ingen mindre än Bye Bye Barcelona och där filmaren menar på att det är den fjärde största staden när det kommer till turism men att det inte är någon storstadsmetropol. Att det kommer så många turister och fartyg lastade med folk gör att fler och fler vänder sig till att tillgodose turisterna än till att bygga på stadens kultur och arv. Bara det att Barcelona besöktes av 7,5 miljoner turister under 2013 gör att många blir nervösa över framtiden då man vill att människor ska besöka staden, men att den ska bibehålla sin rustika charm och inte förvandlas till ett nöjesfält.

Nu börjar man på allvar att ställa sig frågan hur många besökare som staden kan ta in för att inte förlora si själv och sina invånare – invånare som nu måste trängas i parkerna med mängder av turister. Att begränsa dagliga inträden till museum är en idé. Men vad man kan tänka sig är att vill vi åka till Barcelona så kommer vi fortfarande att göra det då det är en sådan fantastisk stad.